GLÜTEN NEDİR ?

Glüten nedir?

Bu yazımda sizlere glüteni ve kullanım kısmındaki yanlış düşünceleri anlatacağım. Öncelikle glüten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel protein kaynağıdır. Yapı olarak çok karmaşık yapıya sahiptir. Benzetecek olursak örümcek ağı gibi bir yapıya sahiptir. Bu formundan dolayı bazı besinlere bağlayıcı görevi görmesi için katkı maddesi olarak eklenir. Yapısından dolayı sindirimi oldukça zordur. Parçalanması ve hücrelere karışması hayvansal proteinlere göre daha uzun zaman alır. Bu uzun sürmeden kaynaklı olarak da doygunluk hissi yüksek ve etkisi de kalıcıdır.

Peki hangi gıdalar glüten içerir?

Arpa, buğday, çavdar, şehriye, un, simit, poğaça, makarna, erişte, baklava ve arpa veya malt içeren alkoller…

Bu saydıklarımdan anlamamız gereken kısım sadece üç ana maddesi değil onlardan elde edilen gıdalarda da glüten içermesidir. Yapısından dolayı katkı maddesi olarak bir çok gıdada kullanılır.

Bu durumdan dolayı glüten tüketmemesi gereken iki hastalık mevcuttur.

1.       Glüten intoleransı olan kişiler

2.       Çölyak hastaları

Bu iki hastalık bunların sindirimi için gerekli olan enzim ve sindirim kollarına sahip değildir. Bundan dolayı tüketmeleri kesinlikle yasaktır. Hastalığa sahip olan kişiler bu ürünlere dikkat etmeli ve üzerinde glütensiz ibaresi bulunmalıdır.

Sonuç olarak glüten içeren gıdaları hastalığa sahip olmayan herkesin tüketmesi gerekir. Her hangi bir sorun teşkil etmez. Ama bu demek olmuyor ki sürekli glüten içeriği yüksek gıdalar tüketmeliyiz.  Her zaman hayatımızda beslenirken dengeyi kurmalı ve bir tarafa yoğunlaşmamalıyız. Özellikle spor yapan kişiler tüketemez diye kanıtlanmış bir çalışma yoktur. Herkes listesinde yer vermelidir.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp
Tıkla Ara